vrijdag 19 december 2008

Nieuwsberichten over onderwijs en godsdienst



Inspiratie maakt verschil!
Nederlandse Katholieke Schoolraad
Hoe laten mensen in het katholiek onderwijs zich inspireren? Hoe geven ze daaraan vorm? Hoe kijken ze naar het verleden en de toekomst van het katholiek onderwijs? De NKSR heeft de KRO een DVD laten maken waarin zicht wordt geboden op die vragen.

Hier kun je het Beleidsplan NKSR (klik op de link) bekijken, waarin de vijf thema's toegelicht worden:
1. De relatie school en omgeving
2. Burgerschap en inburgering
3. Waardigheid en aanzien van het leraarschap
4. Kennissamenleving
5. Vrijheid van onderwijs.



Dijksma: geen impuls lessen godsdienst
Hilversum (ANP) 11 december 2008 - Staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs voelt er weinig voor om het onderwijs in humanisme en godsdienst op openbare scholen een impuls te geven. De Tweede Kamer dringt daarop aan maar Dijksma steekt liever geld in beter onderwijs in taal en rekenen. Dat heeft een woordvoerder van de bewindsvrouw vandaag gezegd.

Extra miljoenen
De christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP willen al langer extra miljoenen om docenten bij te scholen zodat zij les in godsdienst kunnen geven. Vanwege het belang voor lessen humanisme sloot de PvdA zich daar enkele weken geleden bij aan.

Bron: Katholiek Nederland


Bisschoppen willen band met katholieke scholen aanhalen
Hilversum (Van onze redactie) 18 december 2008 - De Nederlandse bisschoppenconferentie wil de band tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de katholieke scholen aanhalen. Een commissie onder voorzitterschap van professor Wim van de Donk moet daarover advies uitbrengen, meldt het Nederlands Dagblad vandaag.

Geen band met de kerk
“De relatie tussen de bisschoppen en de rooms-katholieke scholen is de laatste jaren nogal moeizaam geweest, omdat het instituut kerk niet populair is”, constateert de Roermondse hulpbisschop Everard de Jong in de krant. “Bovendien hebben veel mensen binnen de school zelf geen band met de kerk.” De Jong is bisschop-referent voor Onderwijs en Vorming.

Formele verbinding
De relatie tussen het instituut Kerk en de rk-scholen wordt als het aan de bisschoppen ligt nieuw leven ingeblazen. “We willen nu kijken hoe we de formele verbinding tussen de scholen en de Rooms-Katholieke Kerk opnieuw vorm kunnen geven. Ook moeten we als kerk en school elkaars taal weer leren spreken”, zegt De Jong in het ND.

‘Goed katholiek’
Om te onderzoeken hoe de relatie tussen kerk en katholiek onderwijs eruit kan zien hebben de bisschoppen samen met de Nederlandse Katholieke Schoolraad (NKSR) een commissie gevraagd hierover advies uit te brengen. Voorzitter is de Tilburgse hoogleraar Wim van de Donk die ook voorzitter is van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Hij is ingeschakeld wegens zijn kundigheid, omdat hij de relatie tussen school en kerk belangrijk vindt en omdat hij een ‘goed katholiek’ is, zegt bisschop De Jong.

Bisschop geen boeman
Het wordt moeilijk nog van ‘katholieke scholen’ te spreken als elke band met de Kerk wegvalt, vindt de bisschop. “Een concept als ‘soevereiniteit in eigen kring’ zoals protestanten dat kennen, past niet in de katholieke traditie. Daar is meer sprake van een gemeenschap. Ik kan me voorstellen dat het voor het onderwijs wat bedreigend overkomt als de bisschoppen invloed vragen. Het moet duidelijk worden dat de bisschop geen boeman is.”

Aanwas van moslims
De Jong zegt in het Nederlands Dagblad nieuwe kansen te zien om katholieke scholen te profileren. “Er is bijna geen tijd geweest waarin meer over de identiteit van scholen wordt gesproken dan nu. Ook de aanwas van moslims biedt nieuwe mogelijkheden om over het geloof te spreken.”

Bron: Katholiek Nederland

Geen opmerkingen: